مجله تز نویسانروش تحقیق و امور پژوهش

انواع پژوهش از نظر منطق استدلال

بررسی استدلال قیاسی و استقرایی در نوشتن پایان نامه

یکی دیگر از معیارهای طبقه‌بندی پژوهش ها نحوه و منطق استدلال نتیجه گیری است. این که چطور با طرح فرضیه هایی و یا تعدادی پرسش، در انتهای کار به یک استنتاج و نتیجه معقول برسیم، موضوع بحث منطق استدلال در انجام پایان نامه است.

جهت نوشتن و طرح فرضیه مناسب با پایان نامه خود می توانید از موسسه تز نویسان مشاوره دریافت کنید.

حال میخواهیم درمورد استدلال استقرایی و استقلال قیاسی توضیح دهیم.

طرح های پژوهشی از نظر منطق و شیوه استدلال، در عمل به دو گروه اصلی پژوهش های قیاسی و استقرایی” تقسیم گردند.

 

استدلال قیاسی

در این شیوه از استدلال در انجام پایان نامه دکتری پژوهشگر از وجود قوانین، مفروضات، چارچوب ها و گزاره های قبلی کمک می گیرد تا نتیجه یا پیش گویی خاصی را مطرح سازد.

به عبارت دیگر، فرد واقعیت های شناخته شده و مسلم را در کنار یکدیگر قرار میدهد و از قیاس آن واقعیت ها، به نتیجه جدیدی می رسد.


اگر برای نگارش مقاله‌های بین المللی خود مشکل دارید، حتما به صفحه انجام مقاله ISI مراجعه کنید.


این واقعیتها دو دسته اند: کبرا و صغرا. کبرا، واقعیت مسلمی است که در گذشته به صورت غیرقابل انکار پذیرفته شده است و یک حکم کلی است.

صغرا، یک حکم جزئی است و حالت خاصی از کبرا است. قرار گرفتن این دو حکم در کنار هم و قیاس آن دو، به یک نتیجه گیری منجر می شود.

مثال

اگر گزاره کبرا: همه انسانها فانی هستند و گزاره صغرا: سقراط یک انسان است را به پذیریم، پذیرش نتیجه: سقراط فانی است، غیرقابل اجتناب خواهد بود.

به عنوان مثال اگر پژوهشگری با استناد به پژوهش و مشاهدات قبلی، این فرض را که «بهبود شرایط کاری کارکنان، موجب افزایش ارائه خدمات به بیماران می شود» در بیمارستان هاشمی نژاد مورد بررسی دهد و بر اساس این فرض، این طور نتیجه گیری نماید که در صورت انجام اقدامات اصلاحی در شرایط کاری بیمارستان هاشمی نژاد، یقینا شاهد افزایش آمار ارائه خدمات به بیماران خواهیم بود؛ پژوهشگر در این شیوه استدلال در انجام مقاله و نتیجه گیری، از منطق قیاسی تبعیت نموده است.

و نتیجه گیری، از منطق قیاسی تبعیت نموده است.


اگر در پروژه خود نیاز به کمک متخصصان ما دارید، حتما سری به صفحه انجام پروژه دانشجویی بزنید.


روش استدلال درنوشتن پایان نامه

در این روش، درستی نتیجه پژوهش به طور مستقیم به درستی کبرا و صغرا بستگی دارد و نادرست بودن هر یک از این احکام به نتیجه گیری نادرست منجر می شود.

به طور کلی پژوهش هایی که استدلال آنها از کل به جز است، یعنی فرآیند تفکری که طی آن پژوهشگر از کنار هم چیدن واقعیتها، به یک نتیجه می رسد، در زمره پژوهشهای قیاسی طبقه بندی می شوند.

انواع پژوهش از نظر استدلال


برای نگارش یک پروپوزال حرفه‌ای توسط کارشناسان ما، در صفحه انجام پروپوزال می‌توانید سفارش خود را ثبت کنید.


در این نوع پژوهش ها معمولا نظریه یا فرضیه هایی مطرح بوده و پژوهشگر درصدد آزمون آنها برمی آید، لذا به این پژوهش ها، پژوهش های نظریه آزمایی هم می گویند.

با توجه به شیوه عمل و نحوه نتیجه گیری، این نوع استدلال در پژوهش های کمی و مقداری که با پارادایم اثبات گرایی همخوانی دارد، بیشتر به کار گرفته می شوند.

بدیهی است با توجه به قدمت و فراوانی بالای پژوهش های کمی، پژوهش هایی که در آنها از استدلال قیاسی استفاده شده باشند، بیشتر هستند.

استدلال استقرایی

در این شیوه استدلال در تکمیل پایان نامه پژوهشگر تلاش می نماید، نتایجی را که از مشاهده و یا تجربه شواهد عینی متعدد در طی یک فرآیند تکاملی کسب نموده است، با پذیرش درجه ای از خطا و احتمال، با ثابت فرض کردن شرایط محیط پیرامون، به سایر پدیده های مشابه تعمیم دهد. در این روش، پژوهشگر از راه مشاهده جزئیات، به احکام کلی و اطلاعات جدید می رسد.


در صورتی که نیاز به تحلیل آماری در پروژه‌های خود دارید، به صفحه انجام پروژه تحلیل آماری مراجعه نمایید.


پژوهشگر تلاش می نماید، نتایجی را که از مشاهده و یا تجربه شواهد عینی متعدد در طی یک فرآیند تکاملی کسب نموده است، با پذیرش درجه ای از خطا و احتمال، با ثابت فرض کردن شرایط محیط پیرامون، به سایر پدیده های مشابه تعمیم دهد. در این روش، پژوهشگر از راه مشاهده جزئیات، به احکام کلی و اطلاعات جدید می رسد.

مثال استدلال

به عنوان مثال، اگر پژوهشگری به صورت مکرر، مشاهده نماید که در بیمارستانهای مختلف با بهبود شرایط کاری کارکنان، ارائه خدمات به بیماران افزایش یافته است و از این مشاهده خود این طور نتیجه گیری نماید و آن را تعمیم دهد که احتمالا بهبود شرایط کاری کارکنان، موجب افزایش آمار ارائه خدمات به بیماران خواهد شد»، این پژوهشگر از استدلال استقرایی در پژوهش استفاده نموده است.

به لحاظ نظری همه نتایجی که از استدلال استقرایی حاصل می شوند، ابطال پذیرند، ولی اگر آن فرضیه ها در مطالعات مختلف تکرار و به تائید برسند، زمینه تبدیل آنها به نظریه قانون فراهم می شود.

در پژوهش هایی که از استدلال استقرایی استفاده می کنند جهت بحث، ان به کل است و در آن عبارت هایی نظیر احتمالا، شاید، ممکن است و … مورداس قرار می گیرد.


حتما قبل از دفاعیه خود از خدمت شبیه سازی موسسه ما به صفحه انجام پروژه شبیه سازی رفته و درخواست خود را ثبت کنید.


مبانی طبقه‌بندی پژوهش

در این پژوهش، انجام کار وابسته به فراهم بودن قوانین، مفروضات چارچوب های نظری قبلی نبوده و پژوهشگر بر اساس یافته های حاصل از مشاهده تجارب خود، اقدام به ارائه چارچوب و فرضیه می نماید، به همین دلیل، به این نوع پژوهش، نظریه پردازی هم اطلاق می گردد. بدیهی است، این الگوها و فرضیه های پیشنهادی می توانند در پژوهش هایی با استدلال قیاسی، مورد راستی آزمایی قرار گیرد.

این منطق و نحوه استدلال بیشتر در پژوهش هایی که با پارادایم تفسیرگرایی اجرا شده و در صدد کشف چراییها هستند؛ و به عبارت دیگر، در پژوهش های کیفی بیشتر بکار گرفته می شوند.

رابطه استدلال قیاسی و استقرایی

گرچه در ظاهر این طور استنباط می شود که این دو شیوه استدلال در پژوهش، در تضاد و در تقابل یکدیگر قرار دارند، ولی در عمل این دو منطق مکمل هم بوده و انجام یکی، موجب تسهیل و فراهم ساختن فرصت اجرا برای دیگری می شود.

به این ترتیب که تکرار تجارب و مشاهده های مختلف در شرایط یکسان موجب تولید ایده، الگو و فرضیه های جدیدی در انجام SPSS میشوند (استقرا) که می تواند در پژوهش های بعدی درستی آنها به استفاده از شیوه قیاسی مورد بررسی قرار گیرند.

از سوی دیگر، می توان با بررسی درستی فرضیه ها و الگوهای موجود در شرایط و محیط های جدید (قیاسی)، به بسط و توسعه دامنه دانش و شبکه های با استفاده از منطق استقرایی کمک نمود.

5/5 - (2 امتیاز)